Wat is het Hypermobiliteitssyndroom?

Als je hypermobiel bent, zijn je gewrichtsbanden en pezen te soepel. Je gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk. Meestal merk je dat je hypermobiel bent aan je vingers en knieën en aan je wervelkolom. Deze kun je waarschijnlijk verder strekken dan andere mensen.

Wat is Hyperlaxiteit?

Wat is Hyperlaxiteit? Hyperlaxiteit of hypermobiliteit is een (erfelijke) aanleg. Door veranderingen in het bindweefsel krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. De banden zullen bij belasting niet strak opgespannen maar juist wat meerekken.

Kan je Hypermobiel worden?

Hypermobiliteit is geen ziekte, maar een verschijnsel. Het komt bij 10% tot 15% van de mensen voor, driemaal vaker bij vrouwen dan mannen. Ook komt het vaker voor bij mensen van Aziatische of Afrikaanse afkomst.

Wat zijn Hypermobiele voeten?

Wanneer banden en pezen te soepel zijn, spreken we van hypermobiliteit. De gewrichten zijn extreem beweeglijk, omdat ze minder ondersteund worden door de banden en pezen. Hypermobiliteit komt veel voor bij jonge mensen en mensen van Aziatische afkomst.

Hoeveel mensen hebben Hypermobiliteitssyndroom?

Doordat het hypermobiliteitssyndroom nog een vrij onbekende chronische aandoening is, zijn geen gegevens bekend over het aantal personen dat hier last van heeft. Wel is bekend dat het HMS vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen en bij Aziaten en Afrikanen meer voorkomt dan bij mensen van Europese afkomst.

Hoe kun je weten of je Hypermobiel bent?

Ook hebben hypermobiele mensen over het algemeen sneller last van rugpijn….Bent u hypermobiel? Doe de test!

  1. U kunt uw hand in een hoek van 90° overstrekken;
  2. U kunt met uw duim uw onderarm aanraken;
  3. U kunt uw elleboog in een hoek van +/- 10° overstrekken;
  4. U kunt uw knie in een hoek van +/- 10° overstrekken;

Is hypermobiliteit een aandoening?

Het hypermobiliteitssyndroom (HMS) is een aangeboren, vaak erfelijke afwijking van het bindweefsel van de gewrichtsbanden en pezen. Door deze afwijking kunnen de banden en pezen hun steunende functie niet goed vervullen en dit maakt de gewrichten overbeweeglijk (hypermobiel) en instabiel.

Is Hypermobiel erfelijk?

Hypermobiele EDS is erfelijk. Dit betekent dat bij iedere zwangerschap uw kind 50% kans heeft op hypermobiele EDS. De erfelijke oorzaak kan met onderzoek nog niet worden gevonden.

Hoe test je of je Hypermobiel bent?

U kunt met uw duim uw onderarm aanraken; U kunt uw elleboog in een hoek van +/- 10° overstrekken; U kunt uw knie in een hoek van +/- 10° overstrekken; U kunt gemakkelijk voorover buigen en de handen plat op de grond leggen zonder dat u uw knieën hoeft te buigen.

Is hypermobiliteit een ziekte?

Het is geen ziekte, maar een erfelijke aanleg waardoor de banden en kapsels rond de gewrichten elastischer zijn dan gemiddeld en daardoor verder kunnen oprekken. Mensen die hypermobiel zijn, kunnen bijvoorbeeld vaak hun knieën overstrekken of hun vingers verder buigen dan anderen.

Hoe ontstaat hypermobiliteit?

De oorzaak van hypermobiliteit is een afwijking in het bindweefsel (collageen) van de gewrichtsbanden en pezen waardoor die niet genoeg stevigheid bieden. De spieren moeten deze functie gedeeltelijk overnemen en raken daardoor ook overbelast, met als gevolg pijn en vermoeidheid.

Hoe weet ik of ik EDS heb?

Hoofdkenmerken zijn: hypermobiliteit, rekbare zachte huid, bindweefselzwakte, snel blauwe plekken en vertraagde wondgenezing. Door deze kenmerken zijn pijn en vermoeidheid veelgehoorde klachten. De mate van ernst varieert per subtype, maar ook per persoon.